În timpul orelor de training pentru competențe informatice mai multe persoane mi-au cerut detalii despre mediul virtual pe care configurasem mașinile de test. Astăzi, despre Top 3 softuri de virtualizare ușor de folosit. 

Ceea ce văzuseră pe laptopul meu li se părea de-a dreptul ireal ca mod de învățare și, de multe ori, pauzele erau ocupate cu informații despre resursele la care aveam acces si instrumentele care faceau ca toate exercițiile și temele date să pară floare la ureche . Prin urmare, cum ne ușurăm munca atunci când vrem sa testăm softuri sau alte aplicații digitale? Care sunt cele mai bune alegeri pentru un mediu de testare?

Ce este, de fapt, ”virtualizarea”? Vorbind la modul general, este un program care permite simularea unui computer, cu sistem propriu de operare și configurat conform dorințelor tale. Setările din această mașină virtuală (pentru că nu are componente fizice, palpabile) pot fi diferite de cele ale computerului din fața ta. Mai mult chiar, pe un computer real, ”fizic”, pot exista mai multe mașini virtuale, unele chiar cu rol de server. Dacă resursele computerului care găzduiește aceste masini virtuale permit, programul de virtualizare poate simula o întreagă întreprindere cu rețeaua sa internă de calculatoare, servere și periferice.

Opțiunile de virtualizare sunt multe, iar recomandarea mea este să testați și apoi sa alegeți doar o singură versiune de virtualizare pentru mediul de testare. Deși, în esență, toate fac același lucru, detaliile care le diferențiază sunt destul de mari și ar fi o pierdere de timp să înveți programe diferite care, în fond, fac același lucru. Iar pentru a configura rețeaua și mașinile virtuale trebuie să știi să lucrezi foarte bine cu ele.

Înainte de toate, primul lucru pe care este nevoie să îl luați în considerare sunt resursele.  Trebuie să cunoașteți capacitatea și compatibilitatea computerului pe care îl aveți la dispoziție. Cât spațiu liber este pe disk, memoria RAM disponibilă (virtualizarea consumă foarte multe resurse), dar și cunoștințele de baza pe care le dețineți. Recomandările de mai jos ar trebui utilizate nu doar ca link-uri de descărcare a produselor ci și pentru a studia documentația privind softul. Iar înainte de a configura un lab-test cel mai indicat este să cunoașteți foarte bine mediul de virtualizare pe care urmează să îl folosiți. Studiați în amănunt modul de operare și configurare pentru a înțelege unde apar problemele și modurile în care veți face troubleshooting pentru problemele care pot să apară între mașinile virtuale

Cea mai cunoscută platformă de virtualizare este VMWare. Din păcate versiunea cea mai interesantă nu este gratuită, iar tool-ul pe care îl puteți descărca gratuit de la VM Ware nu este full-option. Pentru un începător și opțiuni de bază ale aplicației, VMWare player nu este chiar atât de ușor de înțeles și de folosit. Dar, odată instalat și configurat, adăugarea unor mașini virtuale pentru a crea un laborator de test este destul de rapidă.

Un alt soft gratuit pentru virtualizare este cel furnizat de Oracle. Am fost plăcut impresionată de modul în care Virtual Box  funcționează. Totul depinde însă de ceea ce ai folosit și timpul de care dispui pentru a încerca lucruri noi.

Personal, m-am decis să rămân la ceea ce îmi oferea Microsoft ca opțiuni de virtualizare. Am decis să lucrez în HyperV, un mediu de test pe care lucrasem ca inginer de suport (Microsoft GTSC București). Pentru mine a fost soluția perfectă mai ales că foloseam Windows 10 Pro iar tot ce aveam de făcut era să activez ”modul” Hyper V.

Documentația amănunțită (în limba engleză) poate fi gasita aici: Hyper V pentru Windows.

Urmează: Activarea Hyper V și configurarea consolei pentru mașinile virtuale.

 

Save

Save