Google a fost obligat să plătească o amendă de 150 000 euro pentru încalcarea unor legi privind colectarea datelor personale, această obligație extinzându-se și la publicarea, timp de 48 de ore, a unui anunț pe pagina motorului de căutare în limba franceză.

În martie 2012, utilizatorii serviciilor Google erau înștiințați despre schimbările care au avut loc la nivelul politicii private a utilizatorilor (cu mare impact asupra datelor personale). Îmi aduc aminte că, la acea vreme, au avut loc mai multe luări de poziție a activiștilor în mediul online, deoarece combinarea datelor personale echivala cu servirea pe tavă a preferințelor în materie de navigare online, alegeri private atunci când faci cumpărături în magazine virtuale, dar și a altor preferințe, uneori destul de intime ale celor care utilizau serviciile Google. Mai mult decât atât, se presupunea că întreg conținutul unui email putea să fie folosit ca punct de plecare pentru afișarea unor mesaje publicitare.

Reprezentanții Google spun că această schimbare a politicii la nivel de utilizator va permite o mai bună experiență în mediul online. Astfel, utilizatorii au fost anuntați cu privire la combinarea serviciilor și alcătuirea unei platforme care permite accesul la toate serviciile furnizate cu același nume de utilizator și aceeași parolă. Adică un acces facil la toate serviciile fără a memora o sumă de identitați, fiecare cu parola necesară accesului. De exemplu, fiecare utilizator poate beneficia de acces la mail, profilul Google+, Youtube, conturi de AdSense etc, cu un simplu login. Tot în opinia acestora, căutarea efectuată de utilizator s-a îmbunătățit considerabil: aceștia primesc răspunsuri afișate în funcție de datele deja stocate de Google.

Alma Whitten (Directorul departamentului Politici de Confidențialitate), într-o postare pe blogul Google, spune că ”o dată conectat la contul tau, Google poate combina informațiile furnizate unui serviciu, pentru toate celalalte servicii”

Conform unei instanțe judecatorești din Franța, compania Google ar fi colectat în acest mod, datele personale ale unor utilizatori, violând astfel dreptul la viața privată. Deși a făcut apel, compania a fost amendată pentru că a unificat datele utilizatorilor pentru serviciile puse la dispozitia acestora (Youtube, Gmail, Google+)*.

Mai mult, pe pagina motorului de căutare destinată clienților de limbă franceză, Google a fost obligat să afișeze anunțul privind pedeapsa aplicată.

google amenda by Mariana Papava

Procesul de unificare a avut loc în anul 2012, când utilizatorii au fost anunțati despre combinarea serviciilor și alcătuirea unei platforme care permite accesul la toate serviciile furnizate cu același nume de utilizator și aceeași parolă. Pentru că nu s-a conformat solicitărilor instanței, Google a fost amendat. Și in alte țări europene sunt deschise acțiuni în instanță cu aceleași capete de acuzare ca și în cazul Franței.

Iată și clipul video care vorbește despre schimbările efectuate de marele gigant al motoarelor de căutare

Aceste schimbări nu sunt singulare. Într-un articol anterior (Imaginea ta, Like-urile tale folosite pentru reclamele lui Google+) am prezentat modul in care Google va prelua preferințele și opțiunile utilizatorilor pentru a le folosi ca recomandări către clienții reclamelor afișate.

*sursa: Reuters