Văd în ultimul timp este o creştere alarmantă a celor care îşi arogă drepturi şi încearcă să pară ceva ce nu sunt prin diverse manevre. Astăzi, un caz care ţine de domeniul patologicului şi care este ilustraţia perfectă pentru un social engineering pur românesc.

Trebuie să recunosc că am văzut foarte multă inginerie socială în toţi anii ăştia de conectare la internet. Nici nu mai ţin minte de când “frecventez” mediul online… Îmi aduc aminte însă că prin 95 aveam deja un computer care se conecta, cu greu şi prin metode alambicate la internet.

Am cunoscut de atunci diverse persoane care încercau să impresioneze persoanele cu care nu aveau un contact şi în realitate. Fenomenul a început să prindă rădăcini şi în România. Nu de puţine ori mi-au sărit în ochi profiluri create doar pentru ca printr-un joc al circumstanţelor un individ să pară a fi un om de maximă importanţă. Ceea ce uită marea majoritate a acestor indivizi este că un profil de acest gen are nevoie şi de un discurs pe măsură. Iar la oamenii fake, ceea ce scriu online arată clar că nu ar avea cum să fie reprezentanţii unor funcţii pe care le pretind că le-ar deţine.

Cea mai recentă poveste a avut loc în urmă cu câteva zile pe Facebook, când i-am atras atenţia că postarea sa prin care o numea “târfuliţă” pe Theresa May, premierul britanic, nu ar avea ce să caute pe unul din grupurile în care cineva mă adăugase (asta e o altă poveste pe care urmează să o scriu).

specimen-de-imbecil

Trebuie să recunosc: nu m-aş fi aşteptat la o replică precum cea alăturată, din partea unei persoane cu un profil senzaţional la prima vedere (şi căruia nu îi dădusem mare importanţă… era doar un utilizator de Facebook pe care nu îl aveam în lista de prieteni).

La început nu îmi venea să cred ochilor ceea ce postase individul. Pentru mine a fost ca o glumă proastă. Deşi scrisese că l-am jignit, tot ce făcusem a fost să îi cer un ton decent al conversaţiei. Apoi am mai citit o dată ce postase individul şi am izbucnit în râs. Domnul respectiv, episcop nefu virgin scria despre o doamnă că este târfuliţă şi am început să mă gândesc pe ce criterii îşi baza evaluarea. Apoi am mai citit, încă o dată ce scrisese iar hohotele de râs nu conteneau. De asta nici nu am mai făcut un screenshot cu captura iniţială… mi se părea mult mai intens raspunsul domnului phd episcop colonel doctor director de intelligence anticoruptie, care dorea să fiu impresionată de titlurile pe care şi le aroga.

individ-cia

De fapt, domnul respectiv se comporta ca un huligan iar comportamentul său intră în categoria bullying. Şi acum, sa vedem cum stăm cu demascarea impostorului din puţinele capturi de ecran pe care am reuşit să le salvez înainte să îl sperii (individul m-a blocat şi apoi şi-a configurat Facebook doar pentru prieteni).

Pe pagina instituţiei pe care o păstoreşte (Academia Naţională de Securitate şi Organizarea Apărării) sunt o mulţime de diplome care ar trebui să mă impresioneze, însă majoritatea aparţin unor instituţii fără o valoare oficială recunoscută.

imbecil

În rest, doar asocieri cu instituţii care au nume sonore dar fără o reală valoare. Iar daca analizez atât textele pe care le scrie cât şi numele pompoase la care apelează pentru a impresiona, realizez că individul are nişte probleme care ar trebui investigate de un medic cu o anume specializare.

Am căutat şi alte surse şi afilieri ale domnului Sebastian Sârbu şi am găsit chiar şi o infiltrare spre Camera Deputaţilor din Parlamentul României.

linkedin

Omul ăsta, daca e cine spune, are o mare problemă. Sper ca instituţiile abilitate la care episcopul virgin face referire se vor detaşa de tâmpeniile pe care individul le debitează. Deja una dintre acestea a răspuns solicitării mele şi spune clar că nu cunoaşte personajul. Dar aceasta este iarăşi o altă poveste despre care voi scrie cândva.

Later edit: uitasem de profilul dumnealui pe rețeaua LinkedIn. Iata-l:

Sebastian Sarbu, Linkedin. Iar pentru curioși căutați articole publicate și o sa înțelegeți.