În România lipseşte cu desăvârşire însă în unele ţări europene începe de la grădiniţă. În timp ce la noi adulţii cad victime ingineriei sociale (înşelătoriile de gen “accidentul”), peste ocean copiii învaţă cum să se protejeze.

Cum au înțeles autoritățile americane să își ajute copiii? Au pus la punct mai multe programe educative la nivel guvernamental. Iar cum copiii cel mai ușor învață în joacă, principalul element al programului sunt jocurile dedicate pentru fiecare nivel de studiu.

 

fbi-site-kids-1-small

Astfel, elevii claselor gimnaziale vor accesa secțiunea special dedicată lor de pe site.

Desigur, sunt multe pagini care oferă instruire în mod gratuit elevilor. Există astfel de pagini și în România.

Ceea ce găsesc eu uimitor este faptul ca elevii primesc un calificativ la după ce termină fiecare nivel al jocului.

 

fbi-site-kids-2-small

 

 

Iar calificativul ajunge la profesori și contează la notarea elevului. Mai mult, pentru ca jocul să conteze la notare, profesorii trebuie să furnizeze anumite date înainte ca elevii să se apuce de joaca pe site.

 

 

 

fbi-site-kids-smallPagina dedicată copiilor se află pe situl oficial al FBI și are un nume inspirat SOS FBI, adică Safe Online Surfing (navigare online în siguranță).

În timp ce la noi specialiștii în securitate informatică se întâlnesc la ”discuții” cu alți specialiști cărora le prezintă ”situații” cu care s-au confruntat și de care rămân mult timp ancorați în chestii de domeniul trecutului, există țări în care oamenii sunt mai preocupați de viitor și se gândesc la nevoile semenilor.

 

Dar asta este o altă discuție și voi reveni asupra ei cand voi posta despre ”Luna Securității Cibernetice” (https://cybersecuritymonth.eu)