Începem cu primul lucru important: pentru a avea o identitate “pe net” va trebui să faci rost de numele care te definește (pe tine sau afacerea ta).

Aici este toată frumusețea cyberspațiului: poți să iei ce nume dorești, din orice domeniu dorești, atâta timp cât este disponibil (adică nu și l-a însușit altcineva înainte sau face parte din categoria numelor rezervate, ca de pildă numele instituțiilor statului).

Prin urmare, dacă mă numesc Icsulescu Mitzu și doresc să îmi fac o pagină personală, voi avea nevoie să cumpăr varianta DISPONIBILĂ, pentru internet, a numelui Icsulescu Mitzu.

Pentru asta am nevoie să cumpăr un DOMENIU – adică numele care să mă reprezinte și prin care oricine mă poate găsi în mediul online. Prin urmare pot cumpăra numele www.isculescumitzu.ro (ro adică Romania) sau www.icsulescumitzu.org (org=organizație) sau www.icsulescumitzu.com (com=comercial) sau www.icsulescumitzu.edu (edu= educațional) sau orice altceva.

Atenție – fiecare din exemplele de mai sus constituie nume diferite! Icsulescumitzu.ro nu este același lucru cu isculescumitzu.edu. Este valabil și pentru variantele www.icsulescumitzu.ro și www.mitzuicsulescu.ro – chiar dacă am inversat nume/prenume, identitățile pot fi diferite (adică domeniile/personajele sunt doua entități diferite).

NOTA: există și situații speciale în care aceste personaje sunt identice, dar asta presupune cumpărarea tuturor domeniilor dorite și configurarea acestor domenii astfel încât traficul să fie direcționat către un site generic.Vom detalia acest aspect într-un capitol aparte

“Numele” pe care îl alegeți ca reprezentativ pentru pagina dumneavoastră trebuie să fie achiziționat de la o autoritate care gestionează ”numele de domenii”. Pentru cele care sunt gestionate de către autoritatea română din branșă vă veți adresa ROTLD

Pentru domeniile care se termină în .ro, prețul începe în jurul sumei de 50 USD +TVA (pentru un nume disponibil, care nu a fost înregistrat de altcineva). Este o taxă pe care o plătești o singură dată (încă nu s-a introdus taxa de mentenanță anuală despre care vorbesc specialiștii)

Pentru cele care au deschidere internațională (de genul .com, .org) este nevoie să contactați un broker de domenii. Cel mai cunoscut este godaddy unde veți găsi oferte începând cu câțiva euro pe an și pot urca spre câteva mii de euro (perioada maximă de cumpărare, în acest moment, este de 5 ani).

După cum vedem, lucrurile deja încep să devină mai complicate. Acesta este punctul în care cei mai mulți doritori de pagini virtuale fac greșeli atunci când contactează o companie care să se ocupe de toate aceste treburi birocratice.

În principiu, majoritatea celor care asigură astfel de servicii vor oferi lui Icsulescu Mitzu un contract privind asigurarea de SERVICII WEB. Dacă nu este specificat faptul că numele de domeniu îi aparține lui Icsulescu Mitzu, atunci Icsulescu poate întâmpina probleme dacă dorește să schimbe compania care i-a asigurat serviciile (am cunoscut oameni care nu voiau să plătească serviciile contractate și s-au gândit să dea niște țepe; este o metoda prin care companiile își protejează contractul). Prin urmare, atenție sporită atunci când contactați aceste servicii web. În principiu totul se reduce la a avea o hârtie cu care să dovedești că numele respectiv îți aparține. Sau o factura care să contină datele necesare despre faptul că TU ai platit pentru acel nume de domeniu.

Cum verifici dacă numele este liber și disponibil? Folosind un instrument numit WHOIS, disponibil online: http://whois.net/ – Introduceți un nume la care vă gândiți și apoi vedeți ce opțiuni aveți.

Dacă doriți să verificați domeniile românești disponibile aveti la dispozitie http://www.rotld.ro/ (în partea stânga veți găsi și opțiunea Whois).

După ce ați achiziționat numele, vă trebui să găsiți și o casă adecvată, care să vă găzduiască identitatea online. Urmează capitolul III: “Găzduirea Identitatea in cyberspatiu: Numele (II) sau Hostingul”