Discuțiile despre social media tind să acapareze cele mai multe pauze atunci când susțin un training. Subiectul care nu lipsește dintr-o astfel de discuție e mereu același: cum scăpăm de conturile de pe platformele de socializare?

Platformele de socializare gen Facebook, Twitter, LinkedIn au milioane de utilizatori conectați în permanență. Ce se întâmplă când o persoană dorește să renunțe la un astfel de cont? Când am scris despre dreptul de a fi uitat bănuiam ramificațiile unei astfel de acțiuni și știam că va fi o muncă asiduă să scriu despre asta. Nu ma așteptam însă la mulțimea de solicitări venite din partea celor care îmi citesc blogul după articolul privind postările de avertizare. Articolul de astăzi vine să răspundă la câteva dintre întrebările foarte frecvente care mi-au fost adresate.

Invariabil, când vorbim despre eliminarea datelor personale din mediul online, ne gandim că putem să eradicam cu totul orice urmă privind existența noastră pe internet. Din experiență, pot spune că o parte din datele personale rămân disponibile, într-o formă sau alta, chiar dacă am ales să ștergem contul de pe Facebook sau Google+.

Motivul este unul foarte simplu: valurile propagate de ștergerea unui cont asupra celorlalți utilizatori ar produce prea multe probleme platformei de socializare. De altfel, Facebook avertizează asupra faptului că informațiile personale preluate și distribuite din oamenii din lista de prieteni, fie ele publice sau private pot rămâne disponibile chiar și după ștergerea contului. Mai mult, nu putem vorbi de o eliminare totală a datelor. Ca și în cazurile privind ”dreptul de a fi uitat” acestea vor fi păstrate la dosar pe unul din serverele de arhivă ale Facebook.

De asemenea, cred ca există și o implicație legală privind eliminarea completă a datelor unui cont. Să zicem, de exemplu, ca un cont a fost folosit pentru a amenința pe cineva sau pentru a șantaja. Dacă acel cont ar fi pur și simplu șters, dovezile ar fi distruse iar ”proprietarii” platformei de socializare ar fi trași la răspundere în justiție.

Nota bene: înainte de a cere ștergerea contului, recomand descărcarea unei copii ale datelor pe care le-ai pus pe Facebook. Pașii de urmat sunt: conectarea cu contul de Facebook >  Setări > Descarcă o copie a datelor tale de pe Facebook.

copie-date-fb

Facebook pune la dispozița utilizatorilor 2 opțiuni – stergerea contului sau inactivarea. Prima opțiune este disponibilă dacă se accesează link-ul următor, după logarea in cont: ȘTERGE CONTUL. După această etapă, Facebook vă dă un termen de 2 săptămâni de răzgândire înainte de ștergerea contului. Orice revenire și conectare la platforma de socializare va reactiva automat contul, iar ștergerea se anulează.

sterge-contul-fb

Ce-a de-a doua opțiune este cea prin care contul devine inactiv și o găsești urmănd pașii: Setări > Securitate > Dezactiveaza contul (ultima opțiune, click pe editează).

Iată ce spun cei de la Facebook:

Dacă îţi dezactivezi contul, va fi dezactivat şi profilul tău, iar numele şi fotografia ta vor fi şterse din majoritatea elementelor de conţinut pe care le-ai distribuit pe Facebook. Este posibil ca unele informaţii să fie în continuare vizibile pentru alţi utilizatori, cum ar fi numele tău în listele de prieteni şi mesajele pe care le-ai trimis.

Succes!